Valencia brukar kallas för Barcelonas lillasyster, många tycker till och med att det är den coolare systern av de två, vild och vacker. Precis som i Barcelona finns här ett stort utbud av shopping, sevärdheter, god mat, sol och bad, strandpromenader, ett pulserande nattliv och ett rikt kulturellt utbud. Självklart har Valencia också fotbollslag av klass, två stycken till och med. Levante UD och Valencia CF.

Det som skiljer Valencia från Barcelona är att det inte är lika många turister så priserna är med andra ord lägre. Ännu så länge i alla fall, skall man upptäcka staden rekommenderas att man passar på innan andra gör det, för det här är ett resmål på uppgång.

Valencia ligger på Spaniens östkust, mitt i Levantebukten mellan Alicante och Barcelona och är landets tredje största stad med ca 800 000 invånare. Valencia är huvudstad i provinsen med samma namn och härifrån härstammar något som är Spaniens signum: paellan.
Centralt genom Valencia löper en uttorkad flodfåra, tidigare rann floden Turia här som ständigt orsakade översvämningar i staden. Till slut tröttnade man på detta och ledde om vattnet utanför staden och nu ligger här istället en långsträckt grön park som ramar in stadens delar.


El Carmen – gamla stan

Vid sidan av den långa parken, mitt i staden ligger den oemotståndligt charmiga gamla stadsdelen El Carmen med slitna gränder som erbjuder en stor mängd av barer och restauranger som är svårt att undgå att imponeras av. Här finns också stadens bästa hotell och butiker. Valenciaborna älskar att vara ute på kvällarna och umgås under glada former och nattlivet är ett signum för staden. Man äter middag efter klockan 22 och först vid midnatt tar nattlivet fart ordentligt och här är det barrundor som gäller. Man stannar inte på ett och samma ställe utan man går in och tar ett glas, sedan går man vidare till nästa. En lokal dryck som är specialitet för området är Aqua de Valencia som består av apelsinjuice, cava och cointreau. Calle Caballeros är partygatan framför andra i El Carmen.

Mat

Att äta paella här är ju naturligtvis ett måste och här har du chansen att köpa med dig en äkta paella-panna hem till Sverige för att förgylla gråa höstdagar när Spanienlängtan sätter in. Liksom i Barcelona finns det en tapasbar i princip i varje gathörn men något som är värt ett besök är Mercado Central, en av Europas största matmarknader som inryms i en enorm katedralliknande saluhall där du hittar allt du kan tänka dig i matväg. Det här är en arbetsplats för 1 500 personer och du hittar mängder av matstånd, matbutikeroch restauranger här. Varför inte köpa lite godsaker som skinka, korvar och oliver och ha en picknick i parken, eller ta med dig till stranden tillsammans med en kall öl. Valencia är också känt för sina söta apelsiner.

Arkitektur

Det finns mycket sevärd arkitektur i staden, ett måste om man besöker Valencia är vetenskapsstaden Ciudad de las Artes y las Ciencias med museer och kulturhus som ligger i Turias gamla flodfåra. Här finns futuristiska byggnader och de flesta är ritade av Turning Torso-skaparen Santiago Calatrevas. Här finns operahuset Palau de les Arts Reina Sofia, IMAX-biografen Hemisfèric, vetenskapsmuseet Museu de les Ciències Príncep Felipe, kongresshallen Ágora och det oceanografiska museet l’Oceanogràfic som är ett av Europas största.

Ett annat måste är La Lonja, den gamla silkesbörsen som är en UNESCO-märkt gotisk byggnad från 1400-talet och ligger intill saluhallen Torres de Seranos är en enorm port med tvillingtorn och är det som finns kvar av Valencias forna stadsmur. Tornen byggdes under 1300-talet som en del av stadens försvar. Man har också använt byggnaden som fängelse tidigare, men idag är det en av stadens attraktioner där man förutom den gamla gotiska arkitekturen också bjuds på en storslagen utsikt över staden och den nu gröna flodfåran Turia.

Sol och bad

Fördelen med en stad som ligger vid havet är ju den oslagbara kombinationen av pulserande statsliv, kultur och sevärdheter – och stränder med sol och bad i ett Medelhav som renar och värmer varje frusen själ i en nordbo. Stränderna här är fräscha och vattnet rent.
Närmast hamnen hittar man Playa de Las Arenas och Playa de Cabanyal men den mest populära stranden hittar man strax norrut, Playa de Malvarossa. På helgerna sjuder stranden av aktivitet, människor som solar och badar eller ängar sig åt någon strandsport, här finns gympapass, volleyboll- och fotbollsmatcher och salsakurser och mängder av försäljning.
Norrut från hamnen sträcker sig strandpromenaden Paseo Maritimo, perfekt för dig som vill ta en joggingtur.

Klimat

Klimatet i Valencia är subtropisk med medelhavsklimat. På vintern är det kallare med dagstemperaturer på 15-17 °C, och under natten 5-9 °C och på sommaren ligger dagstemperaturen på 27-32 °C, och under natten 20-22 °C. Den genomsnittliga dagstemperaturen är 22°C och 13 °C. för natten.

Fiesta!

Den största festivalen i Valencia är Las Fallas. Den startar den 15 mars och avslutas med dunder och brak den 19 mars. Under fiestan fylls staden med gigantiska figurer i papier-maché som kan vara upp till 15 meter höga och föreställer ofta personer eller händelser som är aktuella och man gör parodi på. Festligheterna kulminerar under natten mellan den 19-20 mars då alla utom den vinnande figuren bränns upp samtidigt som man avfyrar fyrverkerier. Den 19 mars är Sankt Josefdagen och Sankt Josef är regionens skyddshelgon så festivalen hålls till hans ära.
I augusti varje år bryter det ut ett krig i kommunen Brunol varje år. Då samlas nämligen över 40 000 personer och kastar uppskattningsvis 100 000 kg tomater på varandra i det som kallas för det stora tomatkriget – La Tomatina. Enorma mängder tomater kastas från lastbilar ner mot människorna som kantar gatorna och vatten hälls ned på besökarna från balkongerna. Galet, kladdigt, kul! Som en barnslig motvikt mot Pamplonas mandomsprov i form av tjurrusningar.

Fotboll

För den fotbollsintresserade är väl ett besök på Valencia CF:s hemmaarena Mestalla ett måste. Den invigdes 20 maj 1923 och den första matchen var ett derby mellan Valencia CF – Levante UD där Valencia CF segrade med 1-0. Idag rymmer arenan 55 000 åskådare.

Ta dig runt i Valencia

Valencia är en tämligen lättnavigerad stad eftersom det mesta och bästa finns i stadens hjärta El Carmen där du lämpligen tar dig fram till fots. Det finns ett väl utbyggt nät av kollektivtrafik med tunnelbana, buss och spårvagn och du tar dig lätt mellan centrum, hamnen och stranden med tunnelbana. Taxi är billigt i Valencia och kan ibland vara det enda sättet att ta sig fram sent på kvällen.

Övrigt värt att veta

Valutan i Spanien är euro och kreditkort och uttagsautomater är en självklarhet i en storstad som Valencia. Man kan dricka kranvattnet i Spanien men det smakar inte så gott utan vatten på flaska rekommenderas. Språket är naturligtvis spanska men många talar engelska, framförallt i städerna.